Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane redovite političke konzultacije između izaslanstva MVPEI Republike Hrvatske i izaslanstva MVP Portugalske Republike

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održane su u četvrtak, 09. veljače 2006. godine, redovite političke konzultacije između izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, predvođenog državnim tajnikom za politička pitanja Hidom Biščevićem i izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Portugalske Republike, predvođenog državnim tajnikom za vanjske poslove i suradnju Joaom Gomesom Cravinhom

Tijekom političkih konzultacija portugalsko izaslanstvo je primila i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović. U razgovoru s ministricom Grabar-Kitarović, obostrano je istaknuto zadovoljstvo prijateljskim odnosima te je naglašena potreba daljnjeg unapređenja međusobne suradnje, osobito u području gospodarstva, turizma i kulture, gdje postoji prostor za bolju suradnju.

Državni tajnik Biščević je portugalsku stranu upoznao s aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima u svezi s približavanjem euroatlantskim integracijama, osobito s dosadašnjim tijekom pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji i s trenutnim aktivnostima u pogledu screeninga po pojedinim pregovaračkim poglavljima.

Također, istaknuto je kako Republika Hrvatska očekuje da će na ovogodišnjem summitu NATO-a u Rigi, uzimajući u obzir provedene reforme i dosad postignuti napredak Republike Hrvatske, države članice Saveza poslati pozitivne poruke Hrvatskoj u pogledu poziva za punopravno članstvo u Savezu.

Govoreći o euroatlantskim integracijskim procesima država jugoistočne Europe, naglašeno je kako se Republika Hrvatska zalaže za individualni pristup procjene ispunjavanja kriterija za članstvo svake pojedine države, te je hrvatska strana ujedno zahvalila na snažnoj podršci koju Portugalska Republika otpočetka pruža Hrvatskoj na njezinu putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Hrvatska strana upoznala je portugalsku stranu sa situacijom u jugoistočnoj Europi, te su se obje strane složile kako će Hrvatska, kao sadašnja kandidatkinja za članstvo i buduća punopravna članica Europske unije, imati značajnu ulogu i iznimnu važnost u stabilizaciji u regiji, kao i biti od velike pomoći ostalim državama jugoistočne Europe u njihovim euro-integracijskim procesima.



Priopćenja