Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na 42. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjeluje na 42. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, 04. i 05. veljače 2006. godine, u Münchenu, Savezna Republika Njemačka

Hrvatsko izaslanstvo sastoji se od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, na čelu s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolindom Grabar-Kitarović i ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

U svom obraćanju ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako se procesi pristupanja Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu odvijaju usporedo i međusobno se nadopunjuju. Kazala je kako na osnovi dosadašnjih postignuća u procesu pristupanja Europskoj uniji, s obzirom na otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te ostvarenja u provedbi Akcijskog plana za članstvo (MAP) Republika Hrvatska očekuje i poziv u NATO.

Ministrica Grabar-Kitarović također je kazala kako je NATO glavni forum transatlantskog dijaloga u području međunarodne sigurnosti, obrane i vojno-političkih pitanja. Sjevernoatlantski savez za Republiku Hrvatsku nije samo vojni savez već i sustav koji dijeli zajedničke vrijednosti poput liberalne demokracije, poštivanja ljudskih prava, slobodno poduzetništvo te odgovornost u osiguravanju globalne sigurnosti i pravednog međunarodnog poretka.



Priopćenja