Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović-Burić i Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, potpisali Memorandume o financiranju ISPA projekata

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Marija Pejčinović-Burić, u svojstvu nacionalnog ISPA koordinatora, i Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, potpisali su u ponedjeljak, 30. siječnja 2006. godine, Memorandume o financiranju ISPA projekata: „Program za vode i otpadne vode u gradu Karlovcu“ i „Rehabilitacija željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik - državna granica“

S obzirom da priprema i provedba ovih projekata zahtjeva međuresornu koordinaciju, svečanosti potpisivanja Memoranduma o financiranju nazočili su brojni dužnosnici među kojima ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, ministar financija Ivan Šuker, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i župan karlovački Ivica Horvat. Ministrica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju istaknula važnost ovih ulaganja kao poluge gospodarskoga razvoja te činjenicu da se radi o bespovratnim sredstvima. Također je kazala da je uspješno ugovaranje ovih sredstava dokaz dobre administrativne sposobnosti Republike Hrvatske i jamstvo visoke apsorpcije sadašnjih i budućih EU sredstava.

Memorandumi o financiranju ova dva projekta prva su ugovorena sredstva od ukupno 245 milijuna eura bespovratne pomoći koje je Europska komisija alocirala za Hrvatsku za razdoblje 2005. – 2006. Memorandumima se za dva ISPA projekta ugovara više od 51 milijun eura od ukupne alokacije za program ISPA koja u 2005. – 2006. iznosi 60 milijuna eura. Uz navedena ISPA sredstva, Hrvatska je projekte obavezna sufinancirati u iznosu od minimalno 25% ukupnih troškova. Ukupna vrijednost projekta „Rehabilitacija željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik - državna granica“ iznosi više od 75 milijuna eura, u čemu EU sudjeluje s preko 28 milijuna eura. Ukupna vrijednost projekta iz područja zaštite okoliša – „Program za vode i otpadne vode u gradu Karlovcu“ iznosi 36 milijuna eura od čega 22,5 milijuna eura ISPA sredstava.

Program ISPA pretpristupni je program pomoći namijenjen ulaganjima u okoliš i prometnu infrastrukturu koji, uz programe PHARE i SAPARD, Hrvatska ima mogućnost koristiti kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji temeljem pretpristupne strategije za Republiku Hrvatsku koju je Europska komisija objavila 6. listopada 2004. godine.



Priopćenja