Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) 24. siječnja 2006. godine, u Ateni, Helenska Republika

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovala je na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Process - SEECP) u utorak, 24. siječnja 2006. godine, u Ateni, Helenska Republika

Tijekom rasprave razmatrane su brojne teme od zajedničkog interesa za regiju, među kojima su se isticale one o jačanju integracijskih procesa i različitih oblika suradnje s euroatlantskim integracijama, intenziviranju gospodarske suradnje, razvoju energetske i gospodarske infrastrukture te o budućim oblicima regionalne suradnje.

Europska unija potvrdila je jasnu europsku perspektivu za regiju, kao i predanost aktivnoj suradnji s regijom o čijim oblicima će se tijekom austrijskog predsjedanja Europskom unijom razgovarati u brojnim forumima.

U raspravi je ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović, u svojstvu člana Trojke (koju čine Rumunjska, Helenska Republika i Republika Hrvatska), i buduće predsjedavajuće SEECP-om, istakla pozitivan utjecaj otvaranja pristupnih pregovora Republike Hrvatske o punopravnom članstvu u Europskoj uniji na zbivanja u regiji.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović najavila je da će se Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja SEECP-om, od svibnja 2006. do svibnja 2007. godine, posebno posvetiti potpori zemljama sudionicama SEECP-a u njihovim euroatlantskim aspiracijama kao i potpori demokratskim i proeuropskim potencijalima država jugoistočne Europe. Također je kao prioritete istaknula razvijanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje na osnovi ravnopravnosti i uzajamnosti, gospodarsku suradnju s ciljem bržeg razvoja i integracije u Europsku uniju, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i suradnju u borbi protiv terorizma, zaštitu okoliša, razvoj transportne, energetske i komunikacijske infrastrukture, te prekograničnu i parlamentarnu suradnju.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je na bugarsku inicijativu kada su, na sastanku pod predsjedanjem Bugarske (1996.) u Sofiji, države jugoistočne Europe položile temelje regionalne suradnje s ciljem stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Republika Hrvatska postala je punopravna sudionica SEECP-a, 22. listopada 2004. godine u Bukureštu.



Priopćenja