Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević, primio izaslanstvo Senata Republike Čile na čelu s predsjednikom Senata, Sergiom Romerom

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, primio je u ponedjeljak, 23. siječnja 2006. godine, izaslanstvo Senata Republike Čile na čelu s predsjednikom Sergiom Romerom

Uz Predsjednika Senata izaslanstvo su činili i koordinator za rad s Kongresom i Senatom, veleposlanik Mariano Fontecilla, te čileanski senator hrvatskog porijekla, Baldo Prokurica.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo visokom razinom odnosa između Republike Hrvatske i Republike Čile, naglasivši pritom kako su prijateljski odnosi između dviju država i zasluga brojne hrvatske zajednice u Republici Čile.

Osobito je naglašena potreba daljnjeg produbljivanja i unapređenja gospodarske i kulturne suradnje. Obostrano je istaknuta važnost suradnje dviju država i na multilateralnom planu, djelovanjem kroz različite Organizacije i Forume, osobito kroz Ujedinjene narode, pri čemu je Predsjednik Senata Republike Čile Romero naglasio kako Senat Čilea daje snažnu podršku kandidaturi Republike Hrvatske za Vijeće Sigurnosti UN-a 2008./2009. godine.

Državni tajnik Biščević iskoristio je susret kako bi čileansku stranu ukratko upoznao s aktivnostima Republike Hrvatske u pogledu približavanja euroatlantskim integracijama, kao i sa stanjem u regiji, naglasivši kako je Republika Hrvatska, kao kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji te kao buduća punopravna članica u Europske unije, spremna imati aktivnu ulogu u stabilizaciji stanja u jugoistočnoj Europi.



Priopćenja