Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI uputio veleposlanstvu Republike Slovenije notu kojom ulaže oštar prosvjed povodom Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je danas, 6. siječnja 2006. godine, veleposlanstvu Republike Slovenije notu kojom ulaže oštar prosvjed povodom Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije usvojene na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Slovenije

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u potpunosti odbacuje Uredbu te smatra da je ova Uredba neprihvatljiva, pravno neutemeljena i ništavna.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske. Uredba o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u izravnoj suprotnosti s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija drži da je posve neprihvatljivo da slovenska strana, kroz ovakvu uredbu pokušava jednostrano prisvojiti sve vode u Savudrijskoj vali čije obale pripadaju dvjema državama, Hrvatskoj i Sloveniji, te da pokušava odrediti da se navodno slovensko teritorijalno more proteže od hrvatskog kopna (Rta Savudrije).

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ističe kako je Uredba u izravnoj suprotnosti sa Zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima, na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade. Uredba je, konačno, protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija utvrđuje da i ova odluka slovenske vlade potvrđuje političku opravdanost i pravnu utemeljenost formalnog prijedloga Vlade Republike Hrvatske upućenog Vladi Republike Slovenije o podnošenju spora oko razgraničenja državne granice na moru međunarodnom pravosudnom tijelu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je o svemu navedenome izvijestilo Europsku komisiju.



Priopćenja