Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, i veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, Sture Theolin, potpisali Pojedinačni ugovor

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, i veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, Sture Theolin, potpisali su u srijedu, 21. prosinca 2005. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Pojedinačni ugovor između Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske o projektu "Švedski fond za potporu institucija u Republici Hrvatskoj"

Ovim ugovorom Kraljevina Švedska dodijelit će Republici Hrvatskoj, u razdoblju od 2005. do 2007. godine, iznos od 7,5 milijuna kuna za projekt "Švedski fond za potporu institucija u Republici Hrvatskoj" kojim će poduprijeti aktivnosti Republike Hrvatske oko ubrzavanja procesa pristupanja Europskoj uniji te usvajanja i provedbe pravne stečevine Zajednice (acquis communautaire).

Tijekom potpisivanja izraženo je zadovoljstvo postojanjem dobrih i prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske te je izražena želja za daljnjim unaprjeđenjem bilateralnih odnosa i jačanjem suradnje između dviju država.

Ministrica Grabar-Kitarović je zahvalila veleposlaniku Theolinu na financijskoj potpori koju Kraljevina Švedska pruža Republici Hrvatskoj. Podsjetila je na uspješnu suradnju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Švedske Vlade koja kontinuirano podupire razvojnu suradnju s Hrvatskom sukladno dokumentu Strategija pomoći Kraljevine Švedske za Republiku Hrvatsku 2004. - 2006. kojom je Švedska definirala prioritetna područja aktivnosti za razvojnu suradnju s Hrvatskom u razdoblju 2004 - 2006. To su između ostalog područja reforme državne uprave; jačanja pravosuđa, ljudskih prava i ekonomskog rasta; održivog korištenja prirodnih izvora i brige za okoliš; jednakost spolova i društvenog razvoja.

Veleposlanik Theolin zahvalio je na dobroj suradnji između dvije zemlje te poželio zajednički uspjeh na ovom projektu.



Priopćenja