Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević održao redovite političke konzultacije s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Austrije, Johannesom Kyrleom

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Hido Biščević, u utorak je, 20. prosinca 2005. u Beču, održao redovite političke konzultacije s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Austrije, Johannesom Kyrleom

Ove političke konzultacije državnog tajnika Biščevića i državnog tajnika Kyrlea prve su nakon započinjanja pristupnih pregovora o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, te se ujedno održavaju uoči predstojećeg predsjedanja Republike Austrije Europskom unijom.

U pogledu započetih pristupnih pregovora, obostrano je ocijenjeno da proces analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) teče vrlo dobro, te je istaknuto kako se očekuje da će u vrijeme austrijskog predsjedanja Unijom biti otvoreno osam pregovaračkih poglavlja, što će značajno ubrzati euro-integracijski proces u Republici Hrvatskoj.

Razmatralo se stanje i perspektive u Jugoistočnoj Europi, a osobito u kontekstu buduće uloge Republike Austrije, kao predsjedavajuće Unijom, i Europske unije u predstojećem procesu pregovora o statusu Kosova. Dogovorena je daljnja razmjena mišljenja o toj problematici i o ulozi Republike Hrvatske, posebice s obzirom na predstojeće hrvatsko preuzimanje predsjedavanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Proces - SEECP). Razgovaralo se i o modalitetima daljnje suradnje u okviru Regionalnog partnerstva, foruma suradnje zemalja Srednje Europe.

U razgovoru dvojice državnih tajnika razmotrena su i bilateralna pitanja, jačanje gospodarske suradnje, te se razgovaralo o povratku kulturnih dobara i arhivske građe iz Austrijskog državnog arhiva i Austrijske nacionalne knjižnice, kao i o inicijativi grada Beča o mogućnosti povratka kulturnih dobara iz perioda II. Svjetskog rata hrvatskim državljanima.



Priopćenja