Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica MVPEI-a, sastala se, s predsjednikom Ukrajine, zamjenikom premijera Ukrajine, predsjednikom Vrhovne Rade, i ministrom vanjskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europski integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se u petak, 16. prosinca 2005. godine u Kijevu, tijekom službenog posjeta Ukrajini, s predsjednikom Ukrajine, Viktorom Juščenkom, zamjenikom premijera Ukrajine, Vječeslavom Kyrylenkom, predsjednikom Vrhovne Rade, Volodimirom Litvinom, i ministrom vanjskih poslova, Borisom Tarasjukom

Tijekom sastanka ministrice Grabar-Kitarović i predsjednika Juščenka sugovornici su napomenuli kako između dvije države vladaju prijateljski odnosi i nema međusobno otvorenih pitanja no kako postoje mogućnosti za razvijanje i unapređenje suradnje, posebice u području gospodarstva. U tom smislu razgovaralo se o nekoliko konkretnih područja suradnje između dvije države - energetika, transport te vojno-tehnička suradnja. Ministrica Grabar-Kitarović najavila je posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. Ive Sanadera, i grupe hrvatskih gospodarstvenika s ciljem unapređenja gospodarske suradnje dviju prijateljskih država.

Na sastanku sa zamjenikom premijera Ukrajine Kyrylenkom ministrica Grabar-Kitarović je razgovarala o suradnji na konkretnim gospodarskim područjima – strojogradnji, metalurgiji, energetici te poljoprivredi i prehrambenoj industriji - u kojima dvije zemlje mogu dodatno razvijati buduću suradnju. Zamjenik premijera Ukrajine Kyrylenko iskazao je interes da Ukrajina bude zemlja partner na Zagrebačkom velesajmu te dodao da sa zanimanjem prate procese u Republici Hrvatskoj, ne samo u području europskih integracija, nego i u području znanosti, kulture i obrazovanja.

Predsjednik Vrhovne Rade Litvin je tijekom sastanka upoznao ministricu Grabar-Kitarović s aktualnom političkom situacijom u Ukrajini, a ministrica je detaljno objasnila i prezentirala postignuća i aktivnosti Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Ministrica Grabar-Kitarović ponudila je razmjenu praktičnih iskustava i znanja stečenih u tom procesu te se u tom smislu razgovaralo o posjetima dvije ukrajinske delegacije, parlamentarne i vladine, Republici Hrvatskoj.

Tijekom sastanka ministrice Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Tarasjuka potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja te su sugovornici izrazili nadu u njihovo daljnje razvijanje. Ministrica Grabar-Kitarović detaljno je prezentirala način na koji je u Republici Hrvatskoj uspostavljena pregovaračka struktura te tijek uspostave institucija unutar državne uprave zaduženih za proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ministar Tarasjuk izrazio je svoje zadovoljstvo načinom na koji je Republika Hrvatska uspostavila strukture za provedbu procesa pristupanja Europskoj uniji i brzinom napretka u tom procesu.



Priopćenja