Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu otvorena izložba crteža djece osnovnih škola iz Republike Hrvatske

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu otvorena je, 13. prosinca 2005. godine, izložba crteža djece osnovnih škola iz Republike Hrvatske na temu milenijskih razvojnih ciljeva, koje su jednoglasno prihvatile sve članice Ujedinjenih naroda na Milenijskom summitu 2000. godine

Izložba je nastala kao rezultat natječaja kojeg je objavio Ured za Hrvatsku Organizacije ujedinjenih naroda za pomoć djeci u okviru programa "Hrvatski milenijski razvojni ciljevi".

Djeca su crtežima iskazala svoje viđenje i doživljaj problema siromaštva, obrazovanja, jednakosti spolova, zdravlja djece i majki, borbe protiv AIDS-a, zaštite okoliša itd.

Izložba, koja je povodom Dana ujedinjenih naroda bila postavljena i kao prodajna (donacijska) izložba u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u listopadu ove godine, postavljena je u Berlin na inicijativu Odjela za kulturnu promidžbu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Terminski se odlično uklopila u božićni koncert koji polaznici škola hrvatske dopunske nastave u Berlinu već tradicionalno održavaju u hrvatskom Veleposlanstvu.

Koncertu i otvaranju izložbe prisustvovali su roditelji, učitelji i ravnatelji škola dopunske nastave na hrvatskom jeziku i razgledali su je s velikim zanimanjem. Posjetitelji su postavljali brojna pitanja, osobito u vezi tema koje su djeca svojim crtežima ilustrirala i koje im je bilo zanimljivo usporediti s temama i problemima s kojima se susreću djeca osnovnoškolskog uzrasta u njemačkim školama.



Priopćenja