Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europski integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se s predsjednikom Sobranja Republike Bugarske, Georgijem Pirinskim

Ministrica vanjskih poslova i europski integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se danas, 15. prosinca 2005. godine tijekom drugog dana službenog posjeta Republici Bugarskoj, s predsjednikom Sobranja Republike Bugarske, Georgijem Pirinskim

Tijekom sastanka ministrice Grabar-Kitarović i predsjednika Pirinskog potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja te su sugovornici izrazili nadu u njihovo daljnje razvijanje. Ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik Pirinski razgovarali su i o mogućnostima jačanja suradnje između parlamenata dviju država.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je predsjednika Pirinskog s tijekom pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije te se osvrnula na aktivnu ulogu Hrvatskog sabora u eurointegracijskom procesu kroz postupak usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europskih zajednica i rad nadležnih saborskih odbora. Tom je prilikom ministrica Grabar-Kitarović istaknula kako su sve parlamentarne političke stranke postigle konsenzus po pitanju pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Osvrnuvši se na suradnju između zemalja jugoistočne Europe, sugovornici su se složili da je neophodno nastaviti s dosadašnjim oblicima suradnje ali i uspostaviti nove, kako bi se ojačala regionalna sigurnost i postigao gospodarski napredak.

Na Sveučilištu „Sv. Kliment Ohridski“ ministrica Grabar-Kitarović održala je predavanje na temu „3D – Pogled na šesto proširenje Europske unije“. Ovom se prilikom ministrica Grabar-Kitarović osvrnula i na eurointegracijski proces u Republici Hrvatskoj, kojem je glavni cilj punopravno članstvo u Europskoj uniji. Tijekom svog izlaganja, ministrica Grabar-Kitarović upoznala je prisutne s reformama koje Republika Hrvatska provodi u cilju postizanja spremnosti za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ali i u cilju postizanja boljitka svih hrvatskih građana.



Priopćenja