Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Republici Bugarskoj sastala se s premijerom Republike Bugarske Sergejem Staniševim, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, Ivajlo

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, tijekom službenog posjeta Republici Bugarskoj sastala se danas, 14. prosinca 2005. godine u Sofiji, s premijerom Republike Bugarske Sergejem Staniševim, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, Ivajlom Kalfinom, i ministricom europskih integracija, Meglenom Kunevom

U razgovorima koje je vodila ministrica Grabar-Kitarović sa svojim domaćinima, istaknuti su vrlo dobri bilateralni odnosi dviju država, koji su u uzlaznoj putanji, ali su naglašene i mogućnosti daljnjeg unapređenja gospodarske suradnje.

Tijekom susreta ministrice Grabar-Kitarović i premijera Staniševa razgovaralo se i o suradnji u jugoistočnoj Europi te je tom prigodom naglašena potreba daljnje suradnje na jačanju stabilnosti u regiji. Tom je prigodom ministrica Grabar-Kitarović zahvalila premijeru Staniševu na sustavnoj potpori Republike Bugarske hrvatskom približavanju Europskoj uniji i NATO-u.

Na sastanku ministrice Grabar-Kitarović i ministra Kalfina dogovoreno je da dvije strane razrade plan aktivnosti koji će se temeljiti na stručnoj i tehničkoj pomoći u okviru Memoranduma o suradnji u području euroatlantske integracije, kojeg su ministri vanjskih poslova dvije zemlje potpisali 20. rujna 2005. godine u New Yorku. U razgovoru ministri su naglasili i važnost suradnje u okviru regionalnih organizacija, kao što je Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji pokrenut na poticaj Republike Bugarske, a kojim će od sredine iduće godine predsjedati Republika Hrvatska.

Razgovarajući o odnosima dviju država, ministrica Grabar-Kitarović i ministar Kalfin potvrdili su dobre bilateralne odnose, čemu u prilog govori i činjenica da su do sada između Republike Hrvatske i Republike Bugarske sklopljena 42 bilateralna ugovora i međunarodna akta. Trenutno su u pripremi ugovori o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima, plovidbi unutarnjim plovnim putovima, suradnji u području telekomunikacija i dr.

Ministrice Grabar-Kitarović i Kuneva razgovarale su o dosadašnjoj suradnji u procesu pristupanja Europskoj uniji. Ministrica Kuneva prenijela je ministrici Grabar-Kitarović bugarska iskustva u vođenju pregovora s Europskom unijom i ukazala je na neke poteškoće s kojima se Republika Bugarska tijekom pregovora suočavala. Ministrica Kuneva ponudila je Republici Hrvatskoj bugarska iskustva i savjete u tom procesu uz želju da Republika Hrvatska ne prolazi kroz poteškoće koje su oni imali.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministricu Kunevu s prvom fazom pristupnih pregovora s Europskom unijom, odnosno s dosadašnjim tijekom analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravno stečevinom Europskih zajednica. Pri tom je naglasila kako Republika Hrvatska u nekim područjima, kao što su poljoprivreda i pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama, očekuje poteškoće, ali i da očekujemo kvalitetne pregovore koji će se temeljiti na iskustvima nama prijateljskih zemalja.



Priopćenja