Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se s glavnim tajnikom OESS-a Marcom Perrinom i ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore, Miodragom Vlahovićem

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se danas, 6. prosinca 2005. godine na marginama XIII. sastanka Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ljubljani, s glavnim tajnikom OESS-a Marcom Perrinom i ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore, Miodragom Vlahovićem

Prilikom susreta ministrice Grabar-Kitarović i glavnog tajnika OESS-a Perrina razgovaralo se o reformi Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te o ulozi misija OESS-a u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori. Poseban naglasak u razgovoru stavljen je na mandat Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj i na provođenje javne kampanje o povratku i reintegraciji svih izbjeglica i raseljenih osoba, koju zajednički provode Vlada Republike Hrvatske i Misija OESS-a u Zagrebu. Tom je prigodom ministrica Grabar-Kitarović ponovila odlučnost Vlade Republike Hrvatske da do kraja 2006. godine, u suradnji sa susjednim zemljama, u cijelosti ispuni plan povratka izbjeglica kako je i predviđeno Sarajevskom deklaracijom.

Na sastanku ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović, i ministra vanjskih poslova Republike Crne Gore, Miodraga Vlahovića, potvrđeni su dobri bilateralni odnosi između dviju zemalja, koji su u stalnom usponu. Naglašeno je da dvije zemlje i dalje trebaju zajednički raditi na poboljšanju prometne povezanosti i na jačanju gospodarske suradnje.

Ministar Vlahović iskazao je poseban interes za stečena znanja i iskustva Republike Hrvatske u vođenju pregovora za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ministrica Grabar-Kitarović ponudila je ministru Vlahoviću punu tehničku pomoć Republike Hrvatske u procesu pregovora za sklapanje SSP-a.



Priopćenja