Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na marginama XIII. sastanka Ministarskog vijeća OESS-a ministrica Grabar-Kitarović održala niz bilateralnih sastanaka

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se danas, 5. prosinca 2005. godine na marginama XIII. sastanka Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ljubljani, s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergejom Lavrovim, s državnim ministrom za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Irske, Noelom Treacyem, državnim tajnikom za vanjske i političke poslove Republike San Marino, Fabiom Berardiem, te s državnim podtajnikom za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država, Nicolasom Burnsom

Na sastanku ministrice Grabar-Kitarović i ministra Lavrova konstatirano je da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i da imaju uzlaznu putanju. U nastavku sastanka, ministri su razgovarali o vanjskopolitičkim prioritetima dviju država i o mogućnostima suradnje u multilateralnim organizacijama. Tijekom razgovora naglašene su i mogućnosti povećanja gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra Lavrova s hrvatskim nastojanjima u procesu europskih integracija te s odnosima Republike Hrvatske sa susjednim zemljama.

Na kraju sastanka ministar Lavrov pozvao je ministricu Grabar-Kitarović da službeno posjeti Rusku Federaciju.

Prilikom sastanka ministrice Grabar-Kitarović i državnog ministra Treacya razmijenjena su iskustva dviju država u procesu pristupanja Europskoj uniji. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je državnog ministra Treacya s aktivnostima koje Vlada Republike Hrvatske provodi na planu informiranja građana o procesu pristupanja Europskoj uniji. Tom je prilikom naglasila kako je želja Vlade Republike Hrvatske da građani na referendumu o pristupanju donesu odluku utemeljenu na objektivnim informacijama.

U razgovoru s državnim tajnikom za vanjske i političke poslove Republike San Marino, Fabiom Berardiem, ministrica Grabar-Kitarović naglasila je dobre odnose dviju država, pogotovu u području turističke suradnje. Državni tajnik Berardi posebno je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima Republike San Marino i Grada Raba te je izrazio nadu u nastavak dobre suradnje između dvije zemlje.

Na marginama XIII. sastanka Ministarskog vijeća OESS-a, ministrica Grabar-Kitarović sastala se i s državnim podtajnikom za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država, Nicolasom Burnsom. Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju država, pitanjima odnosa u jugoistočnoj Europi te o predstojećem posjetu ministrice Grabar-Kitarović Afganistanu.



Priopćenja