Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpisan Ugovor o Programu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o općim uvjetima za provedbu „Pretpristupne pomoći Kraljevine danske Republici Hrvatskoj za razdoblje 2005. – 2007.“

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, i veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Berno Kjelsden, potpisali su danas, 30. studenog 2005. godine, Ugovor o Programu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o općim uvjetima za provedbu „Pretpristupne pomoći Kraljevine danske Republici Hrvatskoj za razdoblje 2005. – 2007.“

Potpisivanjem Ugovora o Programu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o općim uvjetima za provedbu „Pretpristupne pomoći Danske Hrvatskoj za razdoblje 2005.-2007.“, naznačena je daljnja uspješna bilateralna suradnja s Kraljevinom Danskom, koja je otpočela još 2000. godine s projektom „Abeceda EU-a“.

Ovim Ugovorom stvoren je okvir za uspostavljanje učinkovite administrativne uprave i poboljšan sustav kadrovskog upravljanja u skladu s utvrđenim europskim načelima dobrog vladanja. Sam Program danske pomoći u pretpristupnom periodu odobrio je danski Parlament 15. lipnja 2005. godine, i Republici Hrvatskoj su dodijeljena sredstva u visini od 13,5 milijuna kuna za period od 2005. do konca 2007. godine.

Putem programa „Pretpristupne pomoći Danske Hrvatskoj za razdoblje 2005.-2007.“, koji će se razvijati pomoću fleksibilnog fonda i stalnog savjetnika unutar Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika pri Središnjem državnom uredu za upravu, olakšat će se provedba reforme državne uprave.

S obzirom da razvoj ljudskih potencijala unutar državne uprave čini jedan od osnovnih preduvjeta za uspješno pristupanje Europskoj uniji, ovaj Ugovor je velik korak naprijed u povećanju učinkovitosti državne uprave, a to uključuje poboljšanje sustava za razvoj ljudskih resursa, što će pomoći stvaranju fleksibilne i učinkovite službe za građane.



Priopćenja