Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održan je

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održan je, 26. studenog 2005. godine, 3. susret Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu „Suverenitet i nacionalni identitet u Europskoj uniji“

Na 3. susretu Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji sudionici su raspravljali o tome u kojoj mjeri države ulaskom u Europsku uniju prenose svoje suverene ovlasti na zajedničke institucije Unije odnosno u kojoj mjeri zadržavaju svoja suverena prava. Sudionici u raspravi istaknuli su da države ne prenose svoj suverenitet na Europsku uniju nego svoj suverenitet nadograđuju i dijele s ostalim članicama Unije.

Jedna od tema 3. susreta Nacionalnog foruma bila je i kako očuvati nacionalni identitet u Europskoj uniji te kako Republiku Hrvatsku učiniti prepoznatljivom u toj zajednici država. Sugovornici su se složili da dosadašnja iskustva pokazuju kako su države članice ostale prepoznatljive unatoč članstvu u Europskoj uniji te da je zaštita nacionalnih različitosti jedno od temeljnih načela Unije iskazana i kroz moto „Ujedinjeni u različitosti“.

Uz ministricu Kolindu Grabar-Kitarović, u radu Nacionalnog foruma sudjelovali su mnogi uglednici iz javnog i političkog života Republike Hrvatske.



Priopćenja