Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, primila u nastupne posjete veleposlanika Republike Malte u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Valleti, Raymonda Merciecu, veleposlanika Irske u Republici Hrvatskoj sa sj

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, primila je u ponedjeljak, 14. studenog 2005. godine u Zagrebu, u nastupne posjete veleposlanika Republike Malte u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Valleti, Raymonda Merciecu, veleposlanika Irske u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Ljubljani, Patricka McCabea, te veleposlanika Republike Island u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Berlinu, Ólafur Davídssona

Prilikom susreta veleposlanik Republike Malte Marcieca predao je ministrici Grabar-Kitarović kopije vjerodajnica. Veleposlanik Mercieca je u razgovoru naglasio punu potporu Republike Malte Republici Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama i spremnost Republike Malte da u tome pruži pomoć kroz svoja pregovaračka iskustva. Veleposlanik Marcieca prenio je želju ministra vanjskih poslova Republike Malte, Michaela Frenda, da se dogovore datumi posjeta ministrice Grabar-Kitarović i gospodarskog izaslanstva Republike Hrvatske Republici Malti.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na dosadašnjoj potpori Republike Malte Republici Hrvatskoj te istaknula da su malteška iskustva u pristupnim pregovorima s Europskom unijom dobrodošla Republici Hrvatskoj. Sugovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja izvrsni, te izrazili želju za dodatnim učvršćivanjem suradnje u području gospodarstva.

U susretu s veleposlanikom Irske McCabeom ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na pomoći Irske Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja europskim integracijama te je izrazila nadu da će otvaranjem pristupnih pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji suradnja Irske i Republike Hrvatske još više očvrsnuti. Veleposlanik McCabe je ponudio pomoć i iskustva Irske u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Prilikom susreta s veleposlanikom Republike Island, Ólafurom Davídssonom, ministrica Grabar-Kitarović naglasila je kako je Republika Island prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku te da dvije zemlje njeguju uspješne bilateralne odnose. Sugovornici su se složili da ima mjesta za poboljšanje postojećih odnosa, poglavito u području gospodarske suradnje. Veleposlanik Davídsson prenio je podršku Republike Island Republici Hrvatskoj za što skoriji ulazak u Europsku uniju i NATO savez.



Priopćenja