Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, primila je pismo ministra vanjskih poslova Republike Slovenije, Dimitrija Rupela

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, primila je jučer, 10. listopada 2005. godine, pismo ministra vanjskih poslova Republike Slovenije, Dimitrija Rupela

Pismo ministra Rupela po svom sadržaju i pristupu rješavanja otvorenih pitanja nastavak je prakse i pristupa koji je označio proteklih 15 godina rješavanja tih otvorenih pitanja u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Republika Hrvatska predlaže iskorak iz takve prakse koji bi mogao voditi prema rješenju otvorenih pitanja. Kao zemlja zrele demokracije poslužimo se instrumentima kojima su se poslužile i mnoge druge zemlje, npr. Sjedinjene Američke Države, Kanada, Danska i druge zemlje.

Budući da se kroz bilateralne dogovore nije moglo doći do zadovoljavajućeg rješenja za obje strane, Republika Hrvatska predlaže zajednički izlazak pred međunarodno pravosudno tijelo koje će svojim pravorijekom zatvoriti to poglavlje u našim odnosima, naravno, uz prethodnu obvezu da će obje zemlje prihvatiti rezultat pravosudnog postupka. Republika Hrvatska je spremna prihvatiti tu obvezu i predlaže da Republika Slovenija preispita taj naš prijedlog.




Priopćenja