Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, održala je predavanje skupini profesora i studenata na Sveučilištu Columbia

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, održala je jučer, 22. rujna 2005., predavanje skupini profesora i studenata na Sveučilištu Columbia u New Yorku, na temu "Hrvatska vanjska politika: Izazovi i mogućnosti"

Tijekom predavanja ministrica Grabar-Kitarović upoznala je prisutne s procesom europskih integracija u Republici Hrvatskoj, od podnošenja zahtjeva za punopravno članstvo u uniji, pripreme odgovora na Upitnik Europske komisije, preko dobivanja pozitivnog mišljenja Komisije te o trenutnom statusu države kandidatkinje za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović je izrazila očekivanje da će Europska unija prepoznati napore koje Republika Hrvatska ulaže u provedbi Akcijskog plana s ciljem ostvarivanja pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu te da će pretpristupni pregovori započeti u što skorije vrijeme.

Glede cilja Republike Hrvatske da postane članicom Europske unije, mr. sc. Grabar-Kitarović je rekla da niti jedna zemlja koja je pristupila Europskoj uniji nije izgubila nacionalni identitet niti izrazila želju da izađe iz te nadnacionalne integracije. Republiku Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju motivira želja da unutar Unije osigura svoju sigurnost, stabilnost, socijalni, demokratski i ekonomski napredak te sudjelovanje u donošenju odluka unutar ujedinjene Europe.

U svom izlaganju ministrica Grabar-Kitarović je govorila i o hrvatskom ulasku u Sjevernoatlantski savez i u tom smislu naglasila da Hrvatska uspješno provodi pripreme za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.




Priopćenja