Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Island, Davidom Oddssonom.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se jučer, 20. rujna 2005. na marginama 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda, s ministrom vanjskih poslova Republike Island, Davidom Oddssonom

Ministrica Grabar-Kitarović ocijenila je bilateralne odnose dviju zemalja dobrima, ali i naglasila kako još uvijek postoji čitav niz područja na kojima bi se suradnja mogla još dodatno produbiti, kao i potrebu za češćom razmjenom posjeta državnih dužnosnika. Republika Hrvatska nije nikada zaboravila da je upravo Island bio prva zemlja koja je službeno priznala Republiku Hrvatsku, i to u vrijeme kada je ministar Oddsson bio predsjednik islandske Vlade, istaknula je ministrica Grabar-Kitarović, te izrazila želju da uskoro posjeti Hrvatsku.

U nastavku susreta, ministrica Grabar-Kitarović ukratko je izvijestila ministra Oddssona o trenutnoj situaciji oko početka pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, kao i o naporima koje u tom kontekstu poduzimamo. Postizanje punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji bio bi pozitivan znak i za čitavu regiju Jugoistočne Europe, naglasila je ministrica Grabar-Kitarović. Republika Hrvatska također naporno radi i na ispunjavanju svih uvjeta za postizanje punopravnog članstva u NATO savezu, te se nada pozivu za članstvo na summitu koji će se održati 2006. godine.



Priopćenja