Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se sa stalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima, Johnom Boltonom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se jučer, 20. rujna 2005. godine u New Yorku, sa stalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima, Johnom Boltonom

Ministrica Grabar-Kitarović i veleposlanik Bolton razgovarali su o mogućim oblicima suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u okviru Ujedinjenih naroda kao i o reformi te svjetske organizacije.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je veleposlanika Boltona s naporima koje Republika Hrvatska ulaže na putu u euroatlantske integracije te o pripremama za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. U razgovoru ministrica Grabar-Kitarović zatražila je od veleposlanika Boltona potporu za brži poziv Republici Hrvatskoj za članstvo u NATO-u.

Veleposlanik Bolton obećao je svoju potporu, uz ocjenu da je Republika Hrvatska napredovala u reformama koje su nužne za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu.

Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je veleposlanika Boltona o doprinosu Republike Hrvatske unutar antiterorističke koalicije i o aktivnostima u Sigurnosnoj inicijativi protiv širenja oružja za masovno uništavanje.

Na kraju sastanka zaključeno je da je partnerstvo Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država čvrsto i stabilno te da će se suradnja nastaviti na razini misija pri Ujedinjenim narodima.



Priopćenja