Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovala na ministarskom sastanku Zajednica demokracija

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, koja sudjeluje na zasjedanja 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, sudjelovala je jučer, 19. rujna 2005., na ministarskom sastanku Zajednica demokracija na kojem je održala govor u kojem je naglasila važnost tog sastanka za Ujedinjene narode i multilateralnost općenito

Ministrica Grabar-Kitarović rekla je u svom govoru kako čvrsto vjeruje da radom na podupiranju najviših demokratskih standarda, vladavini zakona i poštivanju ljudskih prava svijet može postati boljim mjestom za život svim ljudima. U tom smislu nužno je podržati ista takva načela u radu Ujedinjenih naroda kako bi se ojačala kolektivna sigurnost i osiguralo da svi ljudi žive dostojanstveno i u blagostanju.

Ministrica Grabar-Kitarović sastala se jučer i s državnom podtajnicom Sjedinjenih Američkih Država za demokraciju i globalna pitanja Paulom Dobriansky s kojom je razgovarala o bilateralnim pitanjima i temama vezanim uz euroatlantske integracije, kao i o ulozi i doprinosu Republike Hrvatske u organizaciji Zajednice demokracija koju su inicirale Sjedinjene Američke Države.

Dvije sugovornice razgovarale su i o inicijativama i programima koje Republika Hrvatska zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama osmišljava s ciljem promicanja odnosno širenja slobode i demokracije. Državna podtajnica Paula Dobriansky rekla je kako cijeni doprinos Republike Hrvatske i njeno aktivno sudjelovanje u Zajednici demokracija kao i hrvatski doprinos u Demokratskom fondu. Smatra da Republika Hrvatska može odigrati aktivnu i značajnu ulogu u Jugoistočnoj Europi promovirajući ciljeve Zajednice demokracija.

Na kraju susreta ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako Republika Hrvatska želi sa Sjedinjenim Američkim Državama raditi na zajedničkim vrijednostima oko kojih su se i okupili u Zajednici demokracija kao međunarodnoj koaliciji država čija je svrha promicanje demokratskih načela i konsolidacija demokratskih institucija u cijelom svijetu.



Priopćenja