Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila istarskog župana Jakovčića i gradonačelnicu Buja Limoncin-Toth

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas, 12. rujna 2005., u Zagrebu, u radni posjet župana Istarske županije Ivana Jakovčića i gradonačelnicu Buja, Lorellu Limonicin-Toth

Župan Jakovčić i gradonačelnica Buja Limoncin-Toth, upoznali su ministricu s aktualnim stanjem u tom dijelu pograničnog područja u Istri, prije svega u svezi primjene Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata duž granične crte u Savudrijskoj vali i u Bujštini.

Istodobno, zatražili su veći angažman nadležnih hrvatskih službi i same Vlade Republike Hrvatske kako bi se Izjava dosljedno provodila s obje strane, poštivale preuzete obveze, olakšao život ljudi uz granicu i zaštitili interesi hrvatskih ribara.

Ministrica je sugovornike izvijestila o naporima koje Vlada poduzima u pogledu primjene spomenute Izjave, pojasnivši i kontakte s Europskom komisijom u pripremi pravila ribolova te o pripremama za skori posjet ministara Božidara Kalmete i Petra Čobankovića Umagu i njihovih susreta s predstavnicima ribarskog ceha.

U razgovoru je bilo riječi i o povremenim nepotrebnim napetostima i na dijelovima kopnene granice, uz uvjerenje da će kontakti na višim razinama osigurati korektno i dobrosusjedsko rješavanje pojedinih pitanja u interesu obiju zemalja.




Priopćenja