Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Radni posjet izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške državama Jugoistočne Europe

Radni posjet izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške državama Jugoistočne Europe započeo je 6. rujna 2005. u Zagrebu, prilikom čega su održane redovite političke konzultacije između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Traavik, a izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija predvodio je državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević.

Tijekom sastanka istaknuto je obostrano zadovoljstvo prijateljskim i visoko razvijenim odnosima dviju država, bez otvorenih pitanja. Državni tajnik Biščević upoznao je norvešku stranu s aktivnostima i napretkom u pogledu ispunjavanja uvjeta za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u, istaknuvši pritom da Republika Hrvatska očekuje da pristupni pregovori za punopravno članstvo u Europskoj uniji otpočnu u najskorije vrijeme. Državni tajnik Biščević je naglasio kako je u tom smjeru od svih država Jugoistočne Europe Republika Hrvatska najviše napredovala, te bi ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju bio od velikog značaja i za ostale države Jugoistočne Europe, za čiju će stabilnost predstojeći period do kraja 2007. biti ključan.

Budući je posjet Zagrebu početak radnog posjeta norveškog izaslanstva državama Jugoistočne Europe, državni tajnik Biščević upoznao je norvešku stranu s odnosima Republike Hrvatske i susjednih država, istaknuvši da Republika Hrvatska predano radi na rješavanju svih preostalih otvorenih pitanja sa susjednim državama.

Susret je iskorišten i za neformalni oproštaj od dosadašnjeg veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Knuta Toraasena, te za neformalno upoznavanje s budućom norveškom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Elisabeth Walaas, koja na tu dužnost stupa u listopadu ove godine, kao i s budućim hrvatskim veleposlanikom u Kraljevini Norveškoj, Nj. E. Dobroslavom Silobrčićem, koji na tu dužnost stupa sredinom ovog mjeseca.




Priopćenja