Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Marija Pejčinović Burić, otvorila međunarodnu konferenciju „Učimo o EU – Raznolikost aspekata obrazovanja za europske integracije“

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Marija Pejčinović Burić, otvorila je, u petak 2. rujna 2005. godine u 10.00 sati, međunarodnu konferenciju „Učimo o EU – Raznolikost aspekata obrazovanja za europske integracije“, koja se od 2. do 3. rujna 2005. godine održava u hotelu Turist u Varaždinu

Na otvaranju konferencije, uz državnu tajnicu Pejčinović Burić, sudjelovali su i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Hrvatskoj Nj. E. John Ramsden i načelnik Političkog odjela Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Christos Makridis.

Slijedom uspjeha prve dvije konferencije, "Učimo o EU - Obrazovanje za europske integracije" iz 2003. godine i „Učimo o EU – Pripremanje za izazove približavanja i članstva u EU“ iz 2004. godine, želja je organizatora, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Zaklade Konrad Adenauer, nastaviti raspravu o specifičnim područjima europskih integracija, ponuditi ideje o tome kako se obratiti različitim ciljnim skupinama te poticati daljnji razvoj suradnje u regiji.

Na temelju jednogodišnjeg iskustva članstva u Europskoj uniji 10 novih država članica te u svjetlu priprema za početak pristupnih pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u potpunosti je svjesno potrebe daljnje izobrazbe o europskim integracijama. Upravo je prepoznavanje te potrebe i njena realizacija prvi korak u stvaranju učinkovite državne uprave spremne za funkcioniranje i djelovanje unutar Europske unije.

Na ovogodišnjoj Konferenciji sudjeluje stotinjak predstavnika iz 20 država (država članica Europske unije, država pristupnica i kandidatkinja te država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja) koji dolaze iz različitih sektora - lokalne i središnje državne uprave, institucija za obrazovanje državnih službenika, privatnih organizacija i nevladinih udruga uključenih u obrazovanje o europskim integracijama. Konferencija će poslužiti kao forum čiji je cilj razmjena znanja i iskustava iz područja obrazovanja o europskim integracijama diljem Europe.




Priopćenja