Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović u radnom posjetu Europskom parlamentu u Bruxellesu, 29. i 30. kolovoza 2005

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravila je od 29. do 30. kolovoza 2005. godine u radnom posjetu Europskom parlamentu u Bruxellesu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predsjednikom izaslanstva Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom Odboru EU – RH Palom Schmittom, potpredsjednikom Europskog parlamenta Ingom Friedrichom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Elmarom Brokom, izvjestiteljem za Republiku Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Hannesom Swobodom, te izvjestiteljem EPP-ED skupine za Republiku Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Berndom Posseltom.

Tijekom današnjeg posjeta Europskom parlamentu ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović obratila se i članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i upoznala ih s trenutnim političkim i gospodarskim prilikama u Hrvatskoj, te o povratku izbjeglica i imovine i regionalnoj suradnji.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s hrvatskom pozicijom o slovenskom Prijedlogu zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnom pojasu. Ponovila je spremnost Republike Hrvatske za nastavkom suradnje s Republikom Slovenijom, s ciljem daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa dviju zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti i strateške ciljeve, a u duhu europske suradnje i tradicije međusobnog uvažavanja, pritom ne isključivši arbitražu kao zajedničko rješenje.

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca, ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović govorila je o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu te izvijestila o aktivnostima koje hrvatska Vlada čini s ciljem provedbe Akcijskog plana, izrazivši uvjerenje da će Europska unija prepoznati uložene hrvatske napore i postići konsenzus po pitanju početka pregovora. Razgovarajući o padu potpore hrvatskih građana ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će potpora članstvu u Europskoj uniji porasti kad započnu pretpristupni pregovori i kad se rasprava usredotoči na bitne elemente svakodnevnog života hrvatskih građana jer oni moraju najviše profitirati od cjelokupnog procesa europskih integracija.




Priopćenja