Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Jakarti uputilo Ministarstvu vanjskih poslova Indonezije još jedan oštri protest

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Jakarti je danas, 24. kolovoza 2005., Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indonezije uputilo snažan prosvjed zbog zahtjeva indonezijske mornarice koji je upućen kapetanu hrvatskoga m/b Mirna, zaplijenjenog u surabajskoj luci Tanjung Perak, da premjesti brod iz gradske luke u mornaričku bazu u Surabayi

Brod je, napominje se u prosvjedu Veleposlanstva Republike Hrvatske, već skoro 12 mjeseci usidren u surabajskoj luci Tanjung Perak. Premještanje broda iz gradske luke samo bi značilo njegovo udaljavanje od očiju javnosti i medija te moguću prijetnju sigurnosti i životima posade.

Veleposlanstvo je od Ministarstva vanjskih poslova Indonezije zatražilo jamčenje sigurnog prelaska posade s broda na kopno u zdravstvene i privatne svrhe te omogućavanje neometanog dolaska na brod službenicima Veleposlanstva, kao i opskrbu posade hranom i vodom.

U Veleposlanstvu se naglašava, kako je još u studenome 2004. indonezijska mornarica s m/b Mirna iskrcala teret i smjestila ga u vojno skladište. Stoga ne postoji nikakva opasnost od oštećenja ili gubitka dokaznog materijala na brodu.



Priopćenja