Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala predavanje u uglednom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) na temu «Hrvatska na križanju međunarodnih putova»

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u radnom posjetu Washingtonu je održala danas, 28. srpnja 2005., predavanje u uglednom Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) na temu «Hrvatska na križanju međunarodnih putova»

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je govorila o hrvatskim nastojanjima u priključenju u euroatlantske integracije. Pri tome je sustavno prikazala napore koje Vlada Republike Hrvatske čini radi ispunjavanja potrebnih uvjeta za punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović govorila je o jačanju bilateralnih odnosa sa Sjednjenim Američkim Državama naročito na području antiterorizma i protuproliferacije, posebice s ciljem jačanja sigurnosti na Jadranu te širenju zona stabilnosti i sigurnosti na području Jugoistočne Europe. Hrvatska želi biti što pouzdaniji partner Sjedinjenim Američkim Državama te svoje odnose sa Sjedinjenim Državama gleda u jednakom svjetlu kao i odnose s Europskom unijom.

Republika Hrvatska posebice razvija dobrosusjedske odnose u regiji kako bi pridonijela jačanju ugleda, ne samo Hrvatske već šire regije s ciljem promocije Jugoistočne Europe kao stabilnog partnera u Europi.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će pristupni pregovori o punopravnom članstvu u Europskoj uniji započeti tijekom britanskog predsjedanja, vrednujući pomake u provođenju Akcijskog plana, predstavljanog od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera te na temelju obostranog dijaloga između, s jedne strane task forcea i Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu (ICTY) te, s druge strane, hrvatskih vlasti.

Odgovarajući na pitanja, ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je kazala kako rastući euroskepticizam u Hrvatskoj je prepoznat od strane Vlade Republike Hrvatske, koja je u suradnji s civilnim društvom i akademskom zajednicom voljna prikazati i pozitivne i negativne strane ulaska u euroatlantske integracije.



Priopćenja