Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović u radnom posjetu Washingtonu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u radnom posjetu Washingtonu imala je u srijedu 27. srpnja 2005. na radnom ručku Nove atlantske inicijative razgovore s utjecajnim predstavnicima administracije Sjedinjenih Američkih Država, Bijele kuće, State Departmenta i Pentagona, veleposlanika zemalja šire regije te washingtonskih think thankova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je ocijenila odnose Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država dobrima te u usponu. Naglasila je kako uspostava zajedničkog partnerstva na području jačanja sigurnosti u regiji ima za cilj širenje zone stabilnosti i sigurnosti na prostoru Jugoistočne Europe. Naglasila je pri tom hrvatsku ulogu u američkoj Inicijativi za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje (PSI), što je rezultiralo, u lipnju ove godine, potpisivanjem bilateralnog Sporazuma o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, sustava njegove isporuke i uz to vezanih materijala morskim putem.

Govoreći o NATO-u ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je naglasila kako Hrvatska ima obvezu informirati vlastite građane o organizaciji kao i o značaju članstva za Hrvatsku u NATO-u, kako bi građani mogli prosuditi o toj organizaciji na temelju cjelokupnih informacija. Ministrica je dodala kako Republika Hrvatska očekuje da će na sljedećem summitu dobiti pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je istaknula, u kontekstu odnosa između Hrvatske i Europske unije, kako je regionalna suradnja važan čimbenik u razvitku odnosa unutar euroatlantskih integracija. Istaknula je kako je Hrvatska kao zemlja predvodnica u regiji odlučna nastaviti preuzimanje odgovornosti za stabilizaciju Jugoistočne Europe, no naglasila je pritom individualni pristup kao najučinkovitiju metodu za provođenje reformi u zemljama Jugoistočne Europe. Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović je upoznala sudionike sa svim aktivnostima koje Republika Hrvatska čini s ciljem što bolje suradnje sa zemljama u regiji.

Ministrica je na kraju izrazila očekivanje da će se proces proširenja Europske unije nastaviti te da će Hrvatska uskoro otpočeti pregovore, što bi odaslalo pozitivan signal čitavoj regiji, jer ispunjavanjem kriterija za članstvo otvara se pristupnica euroatlantskim integracijama.



Priopćenja