Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas, 12. srpnja 2005., s švedskom ministricom vanjskih poslova Lailom Freivalds

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović imala je danas, 12. srpnja 2005., susret s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Lailom Freivalds koja boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović kazala je kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske vrlo dobri i bez otvorenih pitanja te će u budućnosti raditi na jačanju razvitka odnosa osobito na području gospodarstva. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je zahvalila Švedskoj na dosad pruženoj humanitarnoj i tehničkoj pomoći. Ministrica je također izvijestila o učinjenim reformama u pravosuđu, napretku u regionalnoj suradnji, provedbi Akcijskog plana hrvatske Vlade te iskazala uvjerenje u daljnje proširenje Europske unije i skoro otpočinjanje pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Laila Freivalds je kazala kako Švedska podupire daljnje proširenje Europske unije te je izrazila želju i za što skorijim priključenjem zemalja regije Europskoj uniji, posebno Hrvatske, budući da je to važno i za Hrvatsku i za regiju i za samu Europsku uniju. U tom kontekstu najavila je tehničku pomoć Švedske posebice iskustvima u pristupanju Europskoj uniji kako bi u što kraćem roku bile postignute što veće reforme, putem konkretnih projekata. Švedska je ministrica naglasila važnost suradnje zemalja u regiji te je pohvalila postignute korake u provođenju Akcijskog plana Vlade Republike Hrvatske.




Priopćenja