Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održano 4. zasjedanje Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske kojim su predsjedavali državni tajnici Biščević i Barsony

Na Plitvicama je danas 8. srpnja 2005. održano 4. zasjedanje Mješovitog odbora za suradnju između vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske

Državni tajnici Biščević i Bársony su potvrdili odlične bilateralne odnose dviju država, koji se ostvaruju u duhu otvorenosti i obostranog povjerenja. Državni tajnik Biščević zahvalio je mađarskom državnom tajniku Bársonyju na sveukupnoj pomoći i podršci koju Mađarska pruža Hrvatskoj u njezinom nastojanjima u pravcu daljnjeg približavanja euroatlantskim integracijama.

Hrvatska i mađarska strana su Zapisnikom utvrdile da će se suradnja odvijati u područjima prometne infrastrukture, ugljikovodika i električne energije, industrijskih kontakata, turizma, znanosti, obrazovanja i kulture, zaštite okoliša i prirode, Mađarsko-hrvatskog EU akcijskog programa i bilateralnih ugovora.

Kao projekti od važnog značenja naglašeni su: izgradnja mosta preko Mure; osiguranje materijalnog pokrića za objavljivanje novog hrvatsko-mađarskog i mađarsko-hrvatskog rječnika; organiziranje mađarskog stručno-jezičnog osposobljavanja na Osječkom sveučilištu; proširenju suradnje u području zaštite okoliša i prirode i početak pregovora za potpisivanje bilateralnog Ugovora o osiguranju vidljivosti zajedničke državne granice.

Na zasjedanju je potpisan i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o uspostavi zajedničkog graničnog prijelaza Goričan-Letenye II. za kontrolu graničnog prometa osoba na zajedničkom mjestu na autocesti. To je prvi međunarodni ugovor takve vrste potpisan od strane Republike Hrvatske s jednom državom članicom Europske unije.



Priopćenja