Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović i ministar Rončević predvodili su danas, 27. svibnja 2005., izaslanstvo Republike Hrvatske na sastanku s Sjevernoatlantskim vijećem (NAC) kojim je predsjedavao zamjenik Glavnog tajnika NATO-a Alessandro Minuto Rizzo

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodili su danas, 27. svibnja 2005. godine, izaslanstvo Republike Hrvatske na sastanku s Sjevernoatlantskim vijećem (NAC). Sastankom je predsjedavao zamjenik Glavnog tajnika NATO-a Alessandro Minuto Rizzo

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović izvijestila je o napretku Republike Hrvatske u približavanju NATO-u tijekom ovogodišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u u političkom, ekonomskom i sigurnosnom pogledu. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je u okviru Akcijskog plana istakla napredak Republike Hrvatske na planu provedbe najvažnijih političkih pitanja, kao što su suradnja s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, reforma pravosuđa, povratak izbjeglica, obnova, regionalna suradnja, zaštita manjina te sudjelovanje u mirovnim operacijama NATO-a.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović naglasila je važnost predanosti Saveza daljnjem proširenju članstva. Ministar Rončević je izvijestio o napretku na planu obrambenih reformi, posebice o strategijskom pregledu obrane.

Članice Saveza pozdravile su napredak Republike Hrvatske na području regionalne suradnje, sudjelovanja u operacijama Saveza i obrambene reforme te istakli želju da što prije postanemo članicom NATO-a. Sastankom Sjevernoatlantskog vijeća s Republikom Hrvatskom završen je treći ciklus Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.




Priopćenja