Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović na redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Tatranskoj Lomnici

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas, 27. svibnja 2005., na redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Tatranskoj Lomnici, Slovačka Republika

Završnim dokumentom istaknuto je očekivanje kako bi pretpristupni pregovori Republike Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji počeli što je ranije moguće. U svjetlu proširenja NATO-a ministri su pozdravili interes Republike Hrvatske, Albanije i Makedonije za članstvom u NATO-u.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović istaknula je važnost regionalne suradnje u procesu proširenja Europske unije, posebice SEI-a kao najstarijeg i najbrojnijeg europskog regionalnog foruma koji svojim mehanizmima podupire, politički i programski, države članice SEI-a u procesu euroatlantskog integriranja.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović istakla je značenje odnosa Srednjoeuropske inicijative i Europske unije kao i odluku kojom se poziva Europska komisija u promatrački status SEI-a te stvaranje ureda Europske komisije zaduženog za suradnju SEI-a i Europske unije.




Priopćenja