Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i eurospkih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Euroatlantskog vijeća (EAPC) u Åreu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas, 25. svibnja 2005., na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Euroatlantskog vijeća (EAPC) koji se održava u Åreu u Kraljevini Švedskoj

Tijekom sastanka Euroatlantskog vijeća (EAPC) ministrica mr. sc Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila napredak regije u sigurnosnom pogledu te izrazila zadovoljstvo aktivnostima i reformama koje su učinjene kroz Akcijski plan za članstvo (MAP) i proces stabilizacije i pridruživanja. Ministrica je kazala kako se ti mehanizmi zajedno s perspektivom punopravnog članstva u Europskoj uniji i NATO-u pokazuju kao katalizator u zemljama jugoistočne Europe pri implementaciji političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi. Postignuća i napredak u provedbi reformi treba procjenjivati na individualnim temeljima, a regionalna suradnja kao važna komponenta stabilnosti u regiji, treba se zasnivati na zajedničkom cilju – članstvu u euroatlantskim integracijama. Republika Hrvatska je odlučna nastaviti podupiranje zemalja u regiji, a kao primjer dobre suradnje je i trilateralna suradnja između Hrvatske, Albanije i Makedonije u okviru Američko-Jadranske povelje.

Na marginama Euroatlantskog vijeća ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s makedonskom ministricom vanjskih poslova dr. Ilinkom Mitrevom, albanskim ministrom vanjskih poslova dr. Kastriotom Islamijem i podtajnikom za politička pitanja u State Departmentu Nicholasom Burnsom. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je upoznala prisutne s aktivnostima i naporima koje Hrvatska provodi u ispunjavanju Akcijskog plana i odlučnošću Republike Hrvatske da u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu. Sugovornici su naglasili važnost regionalne suradnje te izrazili očekivanje da će Hrvatska, Albanija i Makedonija biti pozvane u članstvo. Podtajnik za politička pitanja u State Departmentu Nicholas Burns je izrazio želju za dobrim odnosima i kontaktima s zemljama regije te je najavio i skori posjet regiji.

Na marginama EAPC-a ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Litve Antanasom Valionisom. Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je na potpori Litve Hrvatskoj na putu u Europsku uniju i NATO. Ministri su se složili kako nema otvorenih pitanja te potvrdili vrlo dobre odnose Hrvatske i Litve. Ministar Valionis je naglasio kako je za Litvu daljnje proširenje Europske unije strateški važno, naglašavajući pri tom kako početak pregovora Republike Hrvatske o punopravnom članstvu u Europskoj uniji važno samo za Hrvatsku već je to jasan znak čitavoj regiji, stoga je ponudio tehničku pomoć i iskustvo Litve stečeno tijekom pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović razgovarala je i s ministrom vanjskih poslova Republike Estonije Urmasom Paetom. Ministri su dosadašnje bilateralne odnose ocijenili vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je zahvalila na podršci Estonije Hrvatskoj. Republika Estonija je također ponudila tehničku pomoć te iskustva u pregovorima za Europsku uniju i NATO.




Priopćenja