Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala u Zagrebu s ministricom Republike Finske Paulom Lehtomäki

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas, 12. svibnja 2005., u Zagrebu s ministricom za vanjsku trgovinu i razvitak Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske Paulom Lehtomäki

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović je zahvalila Republici Finskoj na podršci uključivanju Republike Hrvatske u europski integracijski proces, naglasivši kako je ta podrška vrlo konkretno usmjerena na potporu strukturnih reformi u Republici Hrvatskoj, osobito na području pravosuđa i sanitarne inspekcije. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović ocijenila je bilateralne odnose između Hrvatske i Finske vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja. Naglasila je također potrebu intenzivnije gospodarske bilateralne suradnje, posebice na području trgovinske razmjene između Republike Hrvatske i Republike Finske.

Ministrica za vanjsku trgovinu i razvitak Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske Paula Lehtomäki se zahvalila na izvrsnom prijemu i korisnim razgovorima te pozdravila pripreme Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji.

Finska ministrica Lehtomäki se zanimala i za regionalnu suradnju Republike Hrvatske, kao i za njezino viđenje stanja u regiji jugoistočne Europe, naglasivši kako Finska podržava individualan pristup Europskoj uniji. Iznijevši kratak pregled stanja u regiji, mr. sc. Grabar-Kitarović je rekla kako je individualan pristup Europskoj uniji najbolji poticaj svima, a što skorije otvaranje pregovora s Republikom Hrvatskom jak signal njezinim susjedima. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović zahvalila se na podršci koju je Republika Finska pružila Republici Hrvatskoj u stjecanju statusa kandidata za Europsku uniju.




Priopćenja