Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI izražava žaljenje zbog uručivanja odlikovanja nasljednicima vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske sa žaljenjem je primilo vijest da su nadležne institucije Sjedinjenih Američkih Država omogućile uručenje odlikovanja predsjednika Harryja Trumana nasljednicima vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića

Prema našim saznanjima predsjednik Harry Truman je 1948. posthumno odlikovao Medaljom za zasluge (Legion of Merit) četničkog genarala Dragoljuba Mihailovića zbog spašavanja američkih pilota u Drugom svjetskom ratu. Tijekom proteklog razdoblja ovo je odlikovanje bilo pohranjeno u Nacionalnom arhivu Sjedinjenih Američkih Država.

Sa žaljenjem možemo ustvrditi da dodjela odličja na današnji dan koincidira s obilježavanjem 60. obljetnice pobjede nad fašizmom. Teško je shvatiti da američka strana nije upućena u povijesne činjenice koje nedvojbeno govore o ulozi i karakteru Draže Mihailovića i četničkog pokreta na ovim prostorima. Četnički pokret nije imao ulogu u borbi anti-hitlerovske koalicije, štoviše, iskoristio je ratno razdoblje za mnogobrojna zlodjela protiv hrvatskog i drugih naroda ovog područja, a posebice protiv antifašističkih boraca. Spašavanje više desetaka američkih pilota ne može umanjiti njegovu povijesnu odgovornost za zlodjela počinjena u ime četničke ideologije.

Hrvatska strana je iznenađena što su se Sjedinjene Američke Države odlučile na ovaj potez, te odbacuje taj čin tim više što su u ime sljedbenika Dragoljuba Draže Mihailovića počinjena brojna zlodjela protiv civilnog i drugog stanovništva devedesetih godina tijekom agresije na Hrvatsku kao i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatska je na različite načine, uključujući i diplomatsko djelovanje, upozoravala na te povijesne okolnosti.

Iako se ističe «nepolitički» karakter uručenja davno dodijeljenog američkog odličja, smatramo da je riječ o činu s neizbježnim političkim posljedicama. Taj čin ne pridonosi naporima Republike Hrvatske, susjednih zemalja i međunarodne zajednice, usmjerenim na izgradnju suradnje i dobrosusjedskih odnosa - na temelju demokratskih i europskih vrijednosti koje uključuju i antifašizam.



Priopćenja