Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Zagrebu održane konzultacije između Republike Hrvatske i Talijanske Republike

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević primio je danas, 2. svibnja 2005., u Zagrebu izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike koje je predvodio generalni direktor za europske zemlje Giovanni Caracciolo di Vietri, radi nastavka hrvatsko-talijanskih konzultacija

„U sklopu dogovorenog intenzivnog kalendara bilateralne suradnje, izaslanstva su pozdravila ovaj sastanak kao važan korak prema strateškom partnerstvu između Hrvatske i Italije temeljem isprepletenih međusobnih povijesnih, kulturnih i socijalnih veza te europskih vrijednosti.

Izaslanstva su ustanovila pozitivan razvoj u odnosima između dviju zemalja te dogovorila nastavak razgovora u okviru Zajedničkog povjerenstva za denacionalizaciju u Hrvatskoj. Izaslanstva će nastaviti daljnji rad na tom pitanju u konstruktivnom procesu zasnovanom na načelu pacta sunt servanda. Dogovoren je također nastavak razgovora glede preostaloga hrvatskoga duga prema Osimskim i Rimskim sporazumima.

Izaslanstva su razmijenila daljnje informacije o postojećim sporazumima i o zakonskim okvirima u svezi pristupa tržištima nekretnina u obje zemlje. Dogovorena je daljnja razmijenjena mišljenja i stavova o tom pitanju u kontekstu odnosa Hrvatske i Europske unije te uzajamnih interesa za postizanje zadovoljavajućeg rješenja.

Današnji razgovori također su obuhvatili kulturnu suradnju i arhive. Dogovoreno je da se krene u pripremu sporazuma o kulturnoj suradnji i pripremi sastanak skupina za arhivsku građu. Sljedeća sjednica Mješovitog hrvatskog-talijanskog povjerenstva za vojna groblja predviđena je za lipanj. Izaslanstva su se također suglasila za produbljivanje dijaloga o gospodarskoj i ekološkoj suradnji na Jadranu.“



Priopćenja