Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila u oproštajni posjet šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj, Petera Semnebyja

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas, 19. travnja 2005., u oproštajni posjet veleposlanika Petera Semnebyja, šefa Misije Organizacije za Europsku Sigurnost i Suradnju (OESS) u Republici Hrvatskoj

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović zahvalila se veleposlaniku Semnebyju na njegovom doprinosu u ulozi šefa Misije Organizacije za Europsku Sigurnost i Suradnju u Republici Hrvatskoj. Istaknula je da djelovanje veleposlanika Semnebyja obilježavaju uzlazni i partnerski odnosi između Vlade Republike Hrvatske i Misije OESS-a u Hrvatskoj što je dovelo do bitnog kvalitativnog pomaka u međusobnoj interakciji.

Veleposlanik Semneby je naglasio kako je partnerski odnos Vlade Republike Hrvatske i Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj izvanredan primjer dobre suradnje OESS-a i države primateljice koja je polučila rezultate na obostrano zadovoljstvo. Šef Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj istaknuo je i pro-aktivnu ulogu predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera i Vlade Republike Hrvatske u procesu pomirenja i regionalne suradnje, napomenuvši posjet dr. Sanadera Beogradu, 15. studenoga 2004., potpisivanje bilateralnog sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji je sastavljen prema najvišim međunarodnim standardima u Europi, te naposljetku, zajedničku Deklaraciju o rješavanju izbjegličko-prognaničkih pitanja, potpisanu u Sarajevu ove godine.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović pozvala je veleposlanika Semnebyja da posjećuje Hrvatsku i na budućoj poziciji, što je rezultat prijateljstva njegovog trogodišnjeg mandata u Republici Hrvatskoj.




Priopćenja