Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak ministara vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Makedonije s ministrom vanjskih poslova Njemačke, proširen izaslanstvima Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne

U okviru šestomjesečnog albanskog predsjedanja suradnjom članica Američko-jadranske povelje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Albanije organiziralo je 5. travnja 2005. godine u Draču u Albaniji sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje i ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Joschke Fischera, proširen izaslanstvima Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore

Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova Republike Makedonije dr. Ilinka Mitreva, ministar vanjskih poslova Republike Albanije dr. Kastriot Islami, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković te ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Joscka Fischer održali su zajednički sastanak na kojem su izrazili zadovoljstvo međusobnom suradnjom i napretkom u naporima za punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u te donijeli zajedničko priopćenje (neslužbeni prijevod):

Priopćenje

povodom neslužbenog sastanka ministara vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore s ministrom vanjskih poslova Njemačke

Drač, 5. travnja 2005.

Sastanak ministara vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Njemačke održan je u okviru pojačane suradnje naših zemalja na promicanju procesa integracije u Europsku uniju i NATO. U ime mojih kolegica i kolega ministrice dr. Mitreve, ministrice mr. sc. Grabar-Kitarović, ministra dr. Ivanića i ministra Draškovića htio bih izraziti našu zahvalnost ministru Fischeru za sudjelovanje na ovom sastanku, kao potvrdu pomoći i potpore njegove zemlje integraciji ove regije u Europsku uniju i NATO.

Ovaj je sastanak potvrdio da dijelimo ista stajališta o nužnosti produbljivanja općih reformi u cilju ispunjenja potrebnih standarda za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Vjerujemo kako će ova težnja dati poticaj razvitku i prosperitetu naših zemalja te dalje jačati sigurnost, stabilnost i mir u regiji.

Suradnja u okviru Jadranske povelje, uz mnoge druge regionalne inicijative, ima za cilj poduprijeti i ubrzati naše reforme, što će postupno dovesti do ispunjenja našeg strateškog cilja: članstva u Europskoj uniji i NATO-u. Ovaj je sastanak ponovno potvrdio da regionalna suradnja naših zemalja ostaje snažan mehanizam produbljivanja demokratskih, institucionalnih, gospodarskih i obrambenih reformi, u cilju bržeg uključivanja svake pojedine i svih zemalja jugoistočne Europe u strukture Europske unije i NATO-a. Ponavljamo kako je regionalna suradnja ključni element integracije naših zemalja u Europsku uniju i NATO.

Sastanak je bio jedinstvena prilika za raspravu i razmjenu gledišta i iskustava s ministrom Fischerom o gospodarskim, političkim i socijalnim činjenicama, kao i izazovima što su pred nama radi postizanja našeg strateškog cilja da poboljšamo sigurnost, stabilnost i prosperitet u regiji.

Pozdravili smo pozitivne poruke Saveza glede izgleda na članstvo triju zemalja koje tome teže, Albanije, Hrvatske i Makedonije, potvrđene na posljednjem sastanku na vrhu NATO-a. Uvjereni smo da će idući sastanak na vrhu prepoznati naš napredak i pozvati nas na početak pristupnih pregovora o članstvu u NATO-u.

Albanija, Hrvatska i Makedonija snažno podupiru što skoriji pristup Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore programu NATO partnerstva za mir te potiču njihove napore na ispunjenju traženih kriterija. Njihovo sudjelovanje u ovom programu smatramo dodatnom vrijednošću regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Ovo je godina izazova za sve naše zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji. Izražavamo svoje čvrsto uvjerenje da će Hrvatska započeti pregovore s Europskom unijom; Makedonija će jesenas dobiti pozitivno mišljenje Komisije o svojem zahtjevu za članstvom; Albanija će zaključiti i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju; Bosna i Hercegovina kao i Srbija i Crna Gora započet će pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ova će godina također biti važna za razgovore o budućem statusu Kosova, koje teži europskoj budućnosti. Smatramo da će to imati izravan utjecaj na poboljšanje sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Složili smo se da su se sastanci ovakvog formata pokazali važnima i plodonosnima i da s njima valja nastaviti u bliskoj budućnosti, jer oni tvore dodatnu vrijednost općim naporima naših zemalja na uključivanju u strukture Europske unije i NATO-a.



Priopćenja