Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija potpisan Protokol o suradnji Republike Hrvatske i njemačke pokrajine Baden-Württemberg

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija i supredsjedatelj Mještovite komisije Hrvatska – Baden-Württemberg Gordan Bakota i supredsjedatelj njemačkog dijela Komisije ministar za europske poslove Vlade njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg Ulrich Müller održali su, u utorak 22. ožujka 2005., u Ministarstvu Konferenciju za novinare povodom konstituirajuće sjednice Mješovite komisije za suradnju Republike Hrvatske i njemačke pokrajine Baden-Württemberg

Državni tajnik Bakota i ministar Müller su pred novinarima potpisali Protokol u kojem je naglašena suradnja u područjima europskih integracija, pravosuđa, unutarnjih poslova, gospodarstva, zaštite okoliša, kulture, školstva, prometa i poljoprivrede. Protokol potvrđuje dogovor dviju strana o konkretnim projektima poput razmjene stručnjaka iz Hrvatske i Baden-Württemberga, boravka hrvatskih državnih službenika u predstavništvu Baden-Württemberga u Bruxellesu te nastave njemačkoga jezika u Hrvatskoj uz sudjelovanje stručnjaka iz te njemačke pokrajine.

Državni tajnik Gordan Bakota je rekao kako je suradnja s Baden-Württembergom na najvišoj razini te da je izražena potpuna podrška članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Visok stupanj suradnje pokazuje činjenica da je iz Baden-Württemberga, gospodarski jedne od najrazvijenijih njemačkih pokrajina, na sastanak u Hrvatsku stiglo deset predstavnika pokrajinskih ministarstava. Ministar Müller istaknuo je da turizam može predstavljati jezgru razvitka hrvatskog gospodarstva, jer se temelji na malom i srednjem poduzetništvu, povezan je s nizom drugih djelatnosti pa se pozitivni učinci odražavaju u mnogim područjima. Obje strane su se složile kako njemačka iskustva u malom i srednjem poduzetništvu mogu biti vrlo korisna Republici Hrvatskoj.

U radu Mješovite komisije Hrvatska – Baden-Württemberg sudjeluju s hrvatske strane predstavnici ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija, kulture, mora, turizma, prometa i razvitka, unutarnjih poslova, poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, gospodarstva, rada i poduzetništva, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Hrvatske gospodarske komore i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.




Priopćenja