Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović i državni tajnik Hido Biščević primili danas veleposlanika SAD-a Ralpha Franka

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović i državni tajnik Hido Biščević primili su danas, 3. ožujka 2005., veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Ralpha Franka

Državni tajnik Biščević naglasio je spremnost Republike Hrvatske za nastavkom aktivnog doprinosa u borbi protiv međunarodnog terorizma sudjelovanjem u važnijim multilateralnim instrumentima kao što je Proliferation Security Initiative.

Ponovljen je stav Republike Hrvatske o nedavno održanim slobodnim izborima u Iraku kao važnog koraka prema stabilizaciji i demokratizaciji zemlje te je naglašena hrvatska potpora naporima iračkih vlasti i međunarodne zajednice u osiguravanju mira i normalnog života u Iraku. Američka je strana upoznata s inicijativom o upućivanju hrvatskih policijskih instruktora u međunarodni centar za obuku u Jordanu radi obuke iračkih policajaca te s drugim aktivnostima kojima Republika Hrvatska nastoji podupirati mirovni proces na Bliskom istoku.

Veleposlanik Frank je izrazio zadovoljstvo dinamikom daljnjeg razvoja odnosa dviju zemalja te je prenio punu potporu Sjedinjenih Američkih Država ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju i NATO.




Priopćenja