Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Biščević u posjetu Tunisu i Saudijskoj Arabiji

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević boravio je 26. i 27. veljače 2005. u posjetu Republici Tunisu i Kraljevini Saudijskoj Arabiji gdje se susreo s visokim dužnosnicima izvršnih vlasti te s predstavnicima gospodarstva

U Tunisu je državni tajnik Hido Biščević u Ministarstvu vanjskih poslova razgovarao sa zamjenikom ministra za Europu Hatemom Ben Salemom kojem je predao poziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera predsjedniku Vlade Republike Tunisa Mohamedu Ghannouchiju za posjet Hrvatskoj, uz delegaciju tuniskih gospodarstvenika obzirom na obostrano iskazan interes za intenziviranjem gospodarske suradnje, osobito na području turizma. Biščević i Ben Salem su razmijenili stajališta o odnosima Hrvatske i Tunisa s Europskom unijom, situaciji na Srednjem istoku, posebno u Iraku i Iranu, te o mirovnom procesu u odnosima između Države Izraela i Palestinske Samouprave. Ben Salem je uputio poziv Hrvatskoj za sudjelovanje na najvišoj razini na summitu Ujedinjenih naroda o informatičkom društvu u 21. stoljeću koji će se održati u Tunisu 18. studenog ove godine. Biščević se u tuniskom ministarstvu vanjskih poslova susreo i s pomoćnikom ministra vanjskih poslova za Europu Jmayelom. U razgovorima je iskazan velik interes za jačanjem bilateralnih odnosa te je najavljeno skoro akreditiranje veleposlanika Tunisa u Republici Hrvatskoj.

Državni tajnik za politička pitanja Biščević se u Saudijskoj Arabiji susreo s ministrom gospodarstva i planiranja dr. Khaledom Al Gosebijem kojeg je pozvao u posjet Republici Hrvatskoj zajedno s predstavnicima saudijskog gospodarskog života kako bi upoznali mogućnosti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Predloženi su kontakti hrvatske i saudijske gospodarske komore da bi se poslovni ljudi dviju zemalja upoznali i razvili suradnju. O istim temama je državni tajnik Biščević razgovarao i sa zamjenikom ministra za vanjsku trgovinu Ahmetom Al Bedewijem. U Ministarstvu vanjskih poslova državni tajnik Hido Biščević je razgovarao s zamjenikom ministra dr. Nizarom Madanijem te s ravnateljem za politička pitanja i međunarodne organizacije princem Turkijem Bin Mohamed Bin Saud Al Kaberom. Obje strane su ocijenile međusobne odnose Republike Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije vrlo dobrim, naglasivši desetu obljetnicu uspostavljanja međusobnih diplomatskih odnosa.

Biščević je predstavnike saudijskog Ministarstva vanjskih poslova upoznao s političkom i gospodarskom situacijom u Republici Hrvatskoj, izvijestio o razvitku odnosa s Europskom unijom te o odnosima u regiji. Biščević se susreo s princem Alwaleedom Bin Talal Bin Abdulazizom Al Saudom predsjednikom Kingdom Holdinga, tvrtke u vlasništvu kraljevske obitelji, najvećeg saudijskog ulagača u turizam i luksuzne hotele, kojem je također uputio poziv za posjet Hrvatskoj na razgovore o mogućim ulaganjima u turizam.

Tijekom razgovora za vrijeme posjeta državnog tajnika Hide Biščevića Saudijskoj Arabiji i Tunisu je dogovoreno da će se potpisati bilateralni ugovori koja će omogućiti jaču gospodarsku suradnju tih država s Republikom Hrvatskom.



Priopćenja