Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala u Bruxellesu na sastanku ministara za europske poslove država članica Europske unije

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas, 21. veljače 2005., u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara za europske poslove i integracije država članica i zemalja kandidata Europske unije

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović imala je u Bruxellesu službeni susret s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karelom De Guchtom te na marginama današnjeg ministarskog sastanka niz susreta s ministrima vanjskih poslova i europskih integracija država članica Unije. Razgovori su se odnosili na početak pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom za što je Vijeće Europske unije odredilo datum 17. ožujka ove godine.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović iskazala je čvrstu odlučnost Hrvatske za punom suradnjom sa sudom u Haagu te izvijestila europske ministre o naporima koje Republika Hrvatska poduzima u ostvarenju pune suradnje s Tribunalom i u rješavanju posljednjeg otvorenog pitanja.

Republika Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća uvjet suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom i u tom smislu postupa s punom odgovornošću kako bi pokazala da čini sve što je moguće učiniti i dokazala svoju vjerodostojnost. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je izrazila uvjerenje da Hrvatska do 17. ožujka ove godine može potvrditi punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu te ujedno zatražila potporu europskih ministara naglašavajući da treba uzeti u obzir sve objektivne okolnosti i ustrajne napore koje Hrvatska čini kako bi započela pregovore za članstvo u Europskoj uniji.



Priopćenja