Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević imao u Rimu političke konzultacije s ministrom Gianfrancom Finijem i državnim tajnikom Robertom Antonioneom

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević imao je danas, 17. veljače 2005., u talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu političke konzultacije o unaprjeđenju međusobnih odnosa dviju država i o talijanskoj potpori pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

„TALIJANSKO-HRVATSKE POLITIČKE KONZULTACIJE
Rim 17. veljače 2005.
ZAJEDNIČKA IZJAVA

Hrvatsko izaslanstvo pod vodstvom državnog tajnika Hide Biščevića danas se sastalo s ministrom Gianfrancom Finijem i državnim tajnikom Robertom Antonioneom. Nakon razmatranja pitanja od općeg i bilateralnog interesa usuglašena su sljedeća stajališta:

Bilateralni kontakti bit će tijekom 2005. intenzivirani u cilju napredovanja procesa daljnjeg poboljšanja dobrosusjedskih odnosa, prijateljstva i suradnje. Nastojat će se uspostaviti strateško partnerstvo na temelju duboko ukorijenjenih povijesnih, kulturnih i društvenih veza.

Italija uvažava napore Hrvatske u udovoljavanju europskim standardima i podupire nastojanje Zagreba da se pridruži Europskoj uniji s obzirom na pokretanje pregovora o pristupanju sukladno kriterijima koje je postavila Europska unija. Obje strane smatraju proces euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe najučinkovitijim sredstvom za postizanje stabilnosti i prosperiteta u regiji kao cjelini.

Dogovorene su i konkretne metode bavljenja pitanjima od obostranog interesa u okviru učinkovite vladavine prava. Stranke su se sporazumjele da rješenja i mjere koje valja razraditi ne smiju biti diskriminacijske te se moraju zasnivati na transparentnim pravnim osnovama, poštovati načelo da se ugovori moraju izvršavati (Pacta sunt servanda) te će biti vođene našom zajedničkom europskom vizijom. Stranke se nadaju riješiti sva otvorena bilateralna pitanja. Mješovita komisija osnovana 2002. pojačat će svoj rad.

Italija i Hrvatska uviđaju da je Jadran njihova zajednička baština. One će unaprijediti suradnju u svim sferama, uz ostalo putem zaštite okoliša, transporta, trgovine i ulaganja, turizma, pomorske sigurnosti i sigurnosnih mjera na moru.

Dogovoreno je također da se osnuju stručne radne skupine koje će se baviti konkretnim pitanjima kao što je pristup tržištima nekretnina (sukladno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju), pitanjima vezanim uz groblja, arhive i kulturne suradnje. Radne skupine počet će se sastajati u neposrednoj budućnosti.“



Priopćenja