Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova RH pozdravlja obnovu izraelsko-palestinskog dijaloga

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske u povodu susreta izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmouda Abasa koji su se danas, 8. veljače 2005., sastali u Sharm El Sheikh-u, u Egiptu, pozdravlja obnovu izraelsko-palestinskog dijaloga

Ministarstvo vanjskih poslova izražava nadu da će dijalog na najvišoj razini pridonijeti prevladavanju dosadašnjih razlika u pogledima na mirovni proces i potaknuti ozbiljne pregovore o trajnom rješenju palestinsko-izraelskog konflikta. Ministarstvo podupire dogovor o prekidu vatre i suzdržavanje od jednostranih nasilnih aktivnosti. Puna obostrana jamstva za sigurnost granica i stanovništva Ministarstvo vanjskih poslova smatra neizostavnim dijelom priprema pregovora.

Ministarstvo se nada da će postojeći "road map" biti i dalje koristan okvir za pregovore i da će Ujedinjeni Narodi, Sjedinjene Američke Države, Europska unija i Ruska Federacija dati puni doprinos uspjehu pregovora. Pozitivan napredak oko izraelsko-palestinskog pitanja i proboj k rješenju krize imao bi nemjerljivo važan učinak na smanjenje napetosti na Srednjem istoku i bio poticaj rješavanju ukupne regionalne situacije na načelima mira, demokratske stabilnosti i suradnje država tog dijela svijeta.

Održavajući intenzivne i razvijene odnose s Državom Izrael i Palestinskom samoupravom, Republika Hrvatska će nastaviti uravnoteženim pristupom podupirati mirovni proces.



Priopćenja