Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar dr. Miomir Žužul imenovan članom vrhovnog savjetodavnog tijela OESS-a

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul imenovan je članom Panela uglednih osoba Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Ministar dr. Žužul izabran je u Panel uglednih osoba kao predstavnik zemalja jugoistočne Europe i država koje su domaćini terenskih misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju

Odluka o osnivanju Panela uglednih osoba donesena je u prosincu prošle godine na Ministarskom vijeću u Sofiji s namjerom da ugledni i iskusni vanjskopolitički dužnosnici rade na jačanju i djelotvornosti tijela i struktura Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Zadatak Panela uglednih je procijeniti buduće izazove koji nadolaze, dati novi zamah političkom dijalogu unutar Organizacije i formulirati stratešku viziju Organizacije u dvadeset i prvom stoljeću. Slijedom odluke Ministarskog vijeća predsjedavajući dr. Dimitrije Rupel, slovenski ministar vanjskih poslova, imenovao je sedam uglednih osoba koje čine vrhovno savjetodavno tijelo Organizacije.

Uz ministra dr. Miomira Žužula, članovi Panela uglednih osoba su Nikolaj Afanasjevski iz Ruske Federacije, Hans van den Broek iz Kraljevine Nizozemske, Wilhelm Hoeynck iz Savezne Republike Njemačke, Kuanysh Sultanov iz Republike Kazakstan, Knut Vollebaek iz Kraljevine Norveške i Richard Williamson iz Sjedinjenih Američkih Država.

Panel uglednih osoba ima zadatak pripremiti prijedloge za poboljšanje rada Organizacije za europsku sigurnost i suradnju do lipnja ove godine. Prvi sastanci članova uglednog savjetodavnog tijela Organizacije trebaju se održati tijekom veljače ove godine u Ljubljani u Sloveniji i u Beču u Austriji.



Priopćenja