Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Biščević u Ateni

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević danas je, 3. veljače 2005., u službenom posjetu Helenskoj Republici te je u Ateni imao bilateralne konzultacije sa zamjenikom grčkog ministra vanjskih poslova Yannisom Valinakisom i s glavnim političkim direktorom ministarstva veleposlanikom Eliasom Klisom

Državni tajnik Biščević je Valinakisu prenio poziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera predsjedniku Vlade Helenske Republike Konstantinosu Karamanlisu za posjet Hrvatskoj u travnju ove godine. Zamjenik ministra Valinakis je najavio svoj dolazak u Zagreb na inauguraciju predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Državni tajnik Biščević i zamjenik ministra Valinakis razgovarali su o bilateralnoj suradnji dviju zemalja i o stanju u regiji jugoistočne Europe. Helenska Republika obećala je podržati Republiku Hrvatsku u pristupanju Europskoj uniji i NATO-u. Biščević i Valinakis potvrdili su bliskost ocjena stanja u regiji i potrebu jačeg angažmana Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju preostalih otvorenih pitanja i u stvaranju trajne demokratske stabilnosti u regiji.

Državni tajnik Biščević i zamjenik ministra Valinakis istaknuli su neophodnost intenziviranja bilateralne suradnje dviju zemalja te naglasili važnost ostvarenja projekta Jadransko-jonske autoceste. Obje strane su potvrdile nužnost suradnje svih zemalja regije s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.



Priopćenja