Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Novinari upoznati s pojedinostima NATO-ove vježbe nošenja s krizama

Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu održana Konferencija za novinare uoči održavanja NATO-ove vježbe nošenja s krizama CMX 05 (Crisis Management Exercise 2005) u kojoj će Republika Hrvatska prvi puta sudjelovati kao država članica Partnerstva za mir

Nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović, viši savjetnik u Upravi za obrambenu politiku Ministarstva obrane Republike Hrvatske Josip Sajko i pukovnik u Upravi za operativne poslove Glavnog stožera Oružanih snaga Darko Badalić objasnili su novinarima pojedinosti vezane uz predstojeću akciju koja će se odvijati od 26. siječnja do 1. veljače 2005.

Vježbe nošenja s krizama NATO-a održavaju se jedanput godišnje i ne uključuju sudjelovanje stvarnih vojnih snaga na terenu nego su simulirane prema detaljno razrađenom scenariju. Temelj su za uvježbavanje i koordinaciju rada nacionalnih zapovjednih i upravljačkih struktura na stručnoj i političkoj razini u operacijama reakcije na krize.

Uz 26 zemalja članica NATO-a u planiranje i provedbu vježbe CMX 05 uključeno je devet država Partnerstva za mir: Hrvatska, Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Finska, Irska, Makedonija, Švedska i Švicarska. Hrvatska će biti u mogućnosti provjeriti svoju pripremljenost za sudjelovanje u operacijama pod vodstvom NATO-a kao i za oblikovanje donošenja odluka o tim operacijama.

Za provedbu vježbe u Republici Hrvatskoj zaduženi su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane, uz sudjelovanje ostalih resora državne uprave.




Priopćenja