Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar dr. Miomir Žužul razgovarao s veleposlanikom Frankom i veleposlanikom Prosperom

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske prenosi priopćenje koje je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu danas, 30. listopada 2004. objavilo na svojim službenim stranicama

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu saznalo je da je Damir Mikulić, hrvatski vozač kamiona u Iraku, živ i odličnog zdravlja, prema američkim vojnim izvorima u Iraku.

G. Mikulić je u pritvoru 30 dana u bazi CAMP BUCCA blizu grada Um Kasr. CAMP BUCCA je logor za strane državljane (ne-Iračane).

G. Mikulić je pritvoren zbog navodnog prikupljanja informacija o osobnim podacima i vozilima izvan onoga što se općenito smatra zanimljivim za turiste.

Slučaj g. Mikulića se požuruje te ga trenutno razmatra službeno vijeće sastavljeno od Iračana i pripadnika međunarodnih snaga (ne-američkih vojnih osoba).

Američko Veleposlanstvo ovu je informaciju jučer kasno poslijepodne proslijedilo Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.

……………

Ministarstvo vanjskih poslova priopćuje da je ministar dr. Miomir Žužul o tom slučaju razgovarao s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Ralphom Frankom te telefonom s američkim veleposlanikom u State Departmentu Pierre-Richardom Prosperom.

Ministarstvo vanjskih poslova očekuje daljnje informacije i nastavlja sa svim potrebnim aktivnostima u okviru svojih mogućnosti kako bi na najbolji način zaštitilo interese svih državljana Republike Hrvatske.



Priopćenja