Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Završen dvodnevni seminar o modernizaciji službe u vanjskim poslovima

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske danas, 29. listopada 2004., u Zagrebu je završio radom dvodnevni seminar o modernizaciji službe u vanjskim poslovima

Seminar se odvijao kroz predavanja švedskih dužnosnika i radom u radnim skupinama koje su obradivale teme ustroja moderne službe vanjskih poslova prikladne za zemlje kandidate Europske unije, upravljanjem ljudskim potencijalima i korporativnim razvojem.

Izlažući koncept organizacije službe u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Švedske uz primjere iz prakse, švedski dužnosnici su naglasili važnost kvalitetnog i funkcionalnog ustroja službe u vanjskim poslovima koja, iako ograničena financijskim sredstvima, mora biti dorasla pripremi ulaska zemlje u Europsku uniju i ostale integracije, te pomagati i drugim tijelima državne uprave i biti servis građanima. Kao posebno važna tema ustroja službe istaknuta je skrb za ljudske potencijale koji nose kvalitetu djelovanja cijele službe vanjskih poslova. Istaknut je značaj korporativnog razvoja koji mora biti u skladu s dugoročnim nacionalnim interesima.

Dva ministarstva usuglasila su nastavak suradnje u 2005. godini. Dogovoreno je organiziranje radnih susreta dužnosnika dvaju ministarstava na kojima bi se analizirala postojeca suradnja, kao i organiziranje radne prakse službenika Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Švedske.



Priopćenja